Mayasız Ekmek Tarifi

Mayasız Ekmek Tarifi

Temel ihtiyaçlarımızdan birisi olan ekmek, Türkiye’de en çok tüketilen besinlerden biridir. Genellikle fırınlar tarafından satılan ekmek çeşitleri, evde yapıldığında daha sağlıklı ve lezzetli oluyor. Özellikle gelen zamlar nedeniyle insanlar mayasız ekmek tarifi araştırmaya başladı. Klasik ekmeklerden sıkılanlar için, mayasız bir ekmek tarif sunuyoruz. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, mis gibi kokusuyla tüm evi saracak mayasız ekmek yapımına geçebiliriz. Şimdiden afiyetler olsun.

Mayasız Ekmek Tarifi İçin Malzeme Listesi

  • 3 su bardağı kadar un
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • Susam
  • Haşhaş tohumu
Mayasız Ekmek
Mayasız Ekmek

Mayasız Ekmek Nasıl Yapılır? Nasıl Hazırlanır?

  • Boş bir kabın içerisine ilk olarak 2 buçuk bardak unu koyun. Ardından tuz, sıvıyağ, süt, su ve kabartma tozunu koyun.
  • Tüm eklediğiniz malzemeleri karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Daha sonra kalan yarım bardak unu da ilave edin ve tekrar yoğurun.
  • Malzemeleri karıştırıp hamuru toparladıktan sonra, bir kenarda dinlendirin.
  • Bu esnada 18-22 cm aralığında bir pişirme kalıbı kullanın. Kalıbı unlayıp yağladıktan sonra, hamuru kalıbın içerisine koyun.
  • Üst kısmını ve kenarları spatula ile düzenleyin. Son olarak üzerine susam veya haşhaş tohumu serpin.
  • Hamuru, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35-40 dakika pişirin.

Örgü Şeklinde Ekmek Yapmak İçin;

  • Hamuru iki eşit parçaya bölün ve parçalara elinizle şekil verin.
  • Her iki parçanın eşit uzunlukta ve kalınlıkta olmasına özen gösterin.
  • Parçaların uçlarını birbirine yapıştırın. Daha sonra parçaları birbirinin üstünden geçirin.
  • Son olarak en alta geldiğinizde, başta yaptığınız gibi parçaları birbirine yapıştırın.
mayasız karabuğday ekmeği tarifi
mayasız karabuğday ekmeği tarifi

Mayasız Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Hamur kıvamının yumuşak olmasına özen gösterin. Sertleşmemesi için, unu kontrollü bir şekilde ekleyin.
  • Mayasız ekmek yapımında hamuru çok fazla yoğurmamaya özen gösterin. Malzemelerin karışması yeterli olacaktır.
  • Pişirme kalıbını mutlaka yağlayın ve az miktarda un serpiştirin. Bu sayede pişen ekmekler daha kolay bir şekilde çıkacaktır.
  • Örgü ekmekleri, yağlı kağıt serili fırın tepsisinde pişirebilirsiniz.
  • Her fırının performansı farklı olduğu için, pişirme esnasında ekmekleri kontrol edin. Üzeri kızarmaya başladığında fırını kapatabilirsiniz.

Diğer hamur işi tariflerine de bakabilirsiniz.

Tarife Puan Ver
[Toplam Oy: 0 Ortalama: 0]

6 thoughts to “Mayasız Ekmek Tarifi”

  1. Mayasız ekmek gayet güzeldir faydalarını biliyor musunuz?

    Mayasız ekmek nasıl
    Maya ile ekmek pişirmek oldukça basittir: karışık un, su, tuz ve maya, yoğrulmuş hamur, ekmeğin fırında pişirilmesini bekledi. Buradaki ana çalışma sadece titreme yapıyor. Onlar olmadan, ekmek daha düz pide gibi olacak. Soru ortaya çıkıyor: Mayasız ekmek nasıl kabarık hale geliyor?

    Aslında, maya hem maya hem de mayasız ekmek içinde bulunur. Aradaki fark, ilk durumda mayanın doğrudan hamurya eklenmesi ve ikincisinde – bunlar marş motorunun bir parçasıdır. Maya mayası, maya ve laktik asit bakterileri içeren bir substrattır.Ferment, süt ürünlerini veya hamuru sindirerek doğal olarak elde edilir. Ekmek işletmelerinde, fermente ekşi hamur, marş olarak eklenir. Maya mayası doğal veya vahşi olarak adlandırılır. Gıda endüstrisinde elde edilen maya teknolojiktir.

    Mayanın mayadaki etki mekanizması, sıradan mutfak mayası ile benzerdir. Bu mantarlar karbonhidratları, özellikle glikozu su ve karbondioksite parçalayabilir. Hamurda iken, maya, yoluna çıkan her şeyi yıkıyor ve çıkan gaz, hamuru artırıyor ve onu yutuyor. Daha sonra, pişirme sürecinde, mantarlar ölür, ancak hamurlar yemyeşil kalır. Sıcaklık etkilerine dayanıklı yüksek teknoloji mayası, bu nedenle, ekmek ile birlikte vücuda girdiğine inanılmaktadır. Bu teori için kanıt yoktur.

    yulaf ezmeli kurabiye – yararları ve zarar

    Mayasız ekmeğin avantajı nedir?
    Maya içermeyen ekmekler de maya mantarları içeriyorsa, o zaman düzenli ekmeklik ekmeklerden nasıl daha iyi olur? Bu sorunun cevabı maya yapmanın sırrında yatıyor. Teknolojik maya çeşitli yollarla elde edilir.Genel olarak süreci tarif edersek, maya özel bir besin ortamı üzerinde büyütülür, daha sonra yıkanır, çeşitli maddelerle işlenir ve paketlenir.

    Sağlığa en büyük zarar mayanın hazırlanmasında kullanılan kimyasallardan kaynaklanır. Doğal maya mantarları daha faydalı özelliklere sahiptir, çünkü kendilerini büyütürler ve bu maddelere maruz kalmazlar. Maksimum miktarda vitamin ve mikro element içerirler. Teknolojik maya, tat dahil olmak üzere pek çok özellikte onlardan daha azdır.

    Buna ek olarak, mağaza ekmeğinin diğer birçok zararlı katkı maddesi vardır. Örneğin, soya bazen eklenir. Gerçek şu ki, bu bileşen nemi iyi emmekte ve ekmeği daha ağır hale getirmektedir ki bu da üretim sırasında bileşenlerden tasarruf sağlamaktadır. Buna ek olarak, soya unu en yüksek not olmasa bile ekmeği beyaz yapar. Soya fasulyesi ekmeğine ek olarak çeşitli koyulaştırıcılar, aroma arttırıcılar ve diğer kimyasal katkı maddeleri de bulunabilir.

    Mayasız mayasız ekmek de çeşitli kimyasal safsızlıklara sahip olabilir. Bundan en fazla faydayı elde etmek için yemek pişirmeyi kendiniz yapmanız gerekir.

    kozinaki – yarar ve zarar

    Yarar ve zarar
    Maya içermeyen ev yapımı ekmekler neden bu kadar faydalı? Avantajları aşağıdaki gibidir:

    Mayasız Ekmek

    Gastrointestinal sistemin normalizasyonu. Bu ekmek sindirim kanalının duvarlarını tahriş eder, sindirim enzimlerinin üretimine ve artan motiliteye katkıda bulunur.
    Hızlı doyurulabilirlik. Sindirim ile ilişkili başka bir faktör. Ekmek çok miktarda karbonhidrat içerir, bu yüzden çabuk açlığı tatmin eder.
    B grubu vitaminlerin varlığı. Bu vitaminler maya ve bakteri üretir. Ekmekte, mayalanmış hamurda, mayadan çok daha fazladır. Bu grubun vitaminleri tüm organların ve sistemlerin işleyişi için gereklidir. Sinir sistemi, deri ve kan sistemi için özellikle yararlıdırlar.
    Düşük kalorili. Mayasız ekmek, normal mağaza mayası hamur işlerinden 100 g ürün başına daha az kalori içerir. 100 gram ekmekte, 180 kcal civarında ekşi hamurda pişirilir.
    Ek olarak, ekşi mayalanmış ekmek, daha canlı zengin lezzet. Ayrıca, uzun bir süre saklanır. Pişirme işlemi daha ekonomik olarak değerlendirilebilir, çünkü hamurun bir kısmı fermantasyon için bırakılabilir.Fermantasyon, süresiz saklanabilen taze hamur marşını üretecektir.
    Ancak mayasız ekmek ve olumsuz yanlar vardır, ancak sıradan mağaza ekmeğine benzerler. Ekmeğin şekli etkilemenin en iyi yolu olmadığını hatırlamakta fayda var; çünkü yemek yemek, obezite ve sadece kilo vermek isteyenler tarafından önlenmelidir. Beyaz undan yapılan ekmek de diyabetli hastalar için kontrendikedir. Herhangi bir ekmeğin bir başka olumsuz özelliği de şişmandır. Çünkü artan gazlı kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

    Böylece mayasız ekmeğin bile maya içerdiği sonucuna varabiliriz. Bununla birlikte, tamamen doğal bir kökene sahiptirler, kimyasal safsızlıktan yoksundurlar ve birçok yararlı maddeye sahiptirler. Hamur mayası ekmeği hazırlamak daha zordur, ancak özel tadı ve tartışılmaz faydaları buna değerdir. Azami faydalı madde miktarını elde etmek için evde ekmek pişirmek tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir